ارتباط با من

لينكهاي مفيد

گالري تصاوير

 بيوگرافي

 آثار

 مقالات

 خبرها

صفحه اصلي

 

 دکتر حبیب الله محمودیان

 

  نسخه آماده چاپ
 عنوان مقاله:   بقعه ی المهدی بالله خلیفه ی عباسی در شهر ایلام

بقعه‌ی المهدی بالله

موقعیت مکانی:  بقعه‌ی المهدی بالله   خلیفه‌ی عباسی معروف به " سی می " در شهر کنونی ایلام و برحاشیه ی رودخانه‌ی دشت ایلام  قرار داشته است. البته، این اثر اسلامی به علت عدم مرمت و بازسازی به تدریج تخریب شده  و اثری از بنای آن باقی نمانده است. جغرافی نویسان ومورخان اسلامی  در رابطه  با  بقعه وموقعیت آن ، هم چنین، شخصیت مدفون در این مکان مطالب وگزارش های مختلف و بعضا" متفاوتی ارایه نموده‌اند.

بقعه‌ی المهدی بالله معروف به " سی می "

در منابع آمده است: مهدی در دهکده‌ای از دهکده‌های ماسبذان به نام "رذ" در گذشت. پسرش بر او نماز بخواند، تابوتی نبود که وی را در آن بردارند و او را روی دری ببردند و زیر درخت گردویی به خاک رفت (طبری،1375 : 5145).  فریا استارک در مورد این بنا نوشته است: "در داخل شهر گنبدی دیدم که می‌گفتند متعلق به المهدی بالله است و از جمله ساختمان‌های اسلامی محسوب می‌شود. البته ، چندان مورد توجه مردم نیست" (استارک،1364  :196).

رجبی به نقل از ایزدپناه در مقاله ا ی نوشته است: این مقبره در وسط شهر ایلام .... واقع شده و تماما" از سنگ و گچ بوده است ( رجبی،1368: 572). ایزد پناه  نوشته است : اندازه‌ی داخل مقبره 30/4 ×60/4 متر و بلندی گنبد 9 متر است تمام سطح دیوار داخلی مقبره گچ‌کاری شده است. بنا بر آن چه نقل شد ، این بنا باید همان باشد که در سال 564 هجری به دستور خلیفه المسترشد ساخته شده است. قسمتی از مقبره چندی قبل ویران گردید . سید صفر رجبی به نقل از مسعودی محل درگذشت مهدی  را در ولایت ماسبذان و در مکانی به نام ردین نوشته است.( رجبی،1368: 569). این بنا تا  سال 1352 ه.ش در شهر ایلام پابرجا بوده  است.  در برخی منابع به وجود شهری به نام «رد» یا ردین در این منطقه اشاره شده است(رجبی،1368: 70). آن چه نویسندگان در مورد موقعیت ایلام گزارش کرده‌اند ، بیشتر به جریان وفات المهدی خلیفه و محل دفن او اختصاص یافته است.  مقبره‌ی المهدی تا 1352 در مرکز شهر ایلام پابرجا بود. آنچه مشاهده کرده‌ام بنا به صورت چهارطاقی و از مصالح سنگ و گچ ایجاد شده بود و حدوداً ده متر ارتفاع داشت ( نگارنده ).

حمید ایزدپناه نوشته است : برخی نویسندگان مانند یعقوبی، ابودلف، مینورسکی و یاقوت در منابع خود به ایلام اشاره داشته‌اند (ایزدپناه،1363: 508).

در بیشتر منابع مانند مجمل التواریخ و القصص،  تاریخ گزیده ، حبیب السیر و در برخی  گزارش‌ها پیرامون شخصیت مهدی  خلیفه عباسی ، محل دفن  و نیز تاریخ در گذشت او مطالبی بیان شده است. 

 


نگارنده: دگتر حبیب اله محمودیان مقاله از گروه : باستان شناسي
تاريخ انتشار:  18/5/1392 دفعات مشاهده : 3015
 رتبه مقاله:      تعداد راي: 4           امتياز کلی مقاله: 18  

 
    

صفحات سايت

 
 
 
 

  نظرسنجی

 

نظرسنجی سايت
 
 
 

   آمار سایت

 

كاربر حاضر در سايت= ۳ نفر

امروز= ۲۲۰ مرتبه
آذر ماه = ۱۲۵۸ مرتبه
كل مشاهده= ۱۳۶۹۵۵۶ مرتبه
بیشترین = ۳۰۹۲۸ - ۳۰/۱/۱۳۹۸
صفحه جاری= ۲۸۵۰ مرتبه
 
 
 
 

مشاهده صفحه جاری  ۲۸۵۰ مشاهده | امروز  ۲۲۰ مشاهده | كاربر حاضر: ۳ نفر

 ir.محموديان © بازنشر مطالب در اینترنت با ذکر منبع بلامانع است.